Kako uspešni so lahko vaši zaposleni?

Ko je nekdo izmed zaposlenih mlad ga lahko marsikdo označi za pretirano sanjavega in preveč zaletavega. Ko pa je nekdo izmed zaposlenih starejši pa je lahko označen za zastarelega. V našem poslovnem okolju je še veliko stereotipov, ki se vezani na starost in tudi spol ali pa delovno mesto. Vsako podjetje je skupek takšnih in drugačnih zaposlenih in trg je skupek takšnih in drugačnih podjetij. Sliši se precej logično in se verjetno že sprašujete, kaj želim povedati s tem.

Dejstvo je, da ne glede na to, ali gledamo iz vidika zaposlenega, ali iz vidika podjetij so tako eni kot drugi različno uspešni. Pa bodite za trenutek iskreni s seboj. Kolikokrat ste gledali sodelavca ali konkurenčno podjetje na trgu, ki je bolj uspešno in si v zavisti prišepnili imajo pač srečo, prave povezave ali kaj podobnega?

Kolikokrat pa ste si rekli, kaj delajo drugače, da so bolj uspešni. Kaj je tisto, kar se lahko naučim tudi jaz ali mi vsi v podjetju, da bomo boljši. V svetu, ko je tehnologija bolj ko ne dostopna vsem, je res težko najti tisto, kar razlikuje podjetja med seboj. Pa vseeno ima kljub temu vsako podjetje dostop do edinstvene tehnologije, ki s pravim razvojem lahko podjetju omogočajo kvantne preskoke. To so zaposleni!

Zaposleni lahko prispevajo več!

Razvoj zaposlenih je v našem okolju, je res še na svojih začetkih in za marsikaterega vodjo, direktorja, lastnika korak v neznano. Največkrat korak v neznano, ki je povezan z velikimi stroški in nedefiniranim časovnim okvirjem. Zato je je velikokrat razvoj kadrov ne strateška funkcija v podjetju, je tam, ker je dobro, da je, a tako kot zaposleni pogosto ne živi svojega polnega potenciala.

Vrnimo se k čudoviti tehnologiji, ki temelji na tisočih letih razvoja. Vrnimo se k vašim zaposlenim. Naj najprej z vami podelim nekaj dejstev, ki veljajo za vsa podjetja in za vse zaposlene:

  1. Dejstvo je, da so vaši sodelavci del ekipe, ker so v eni točno določeni točki predstavljali najboljšo možno izbiro na trgu.
  2. Dejstvo je, da se vsak posameznik odziva in razvija glede na okolje, v katerem je.
  3. Dejstvo je, da se splošno zunanje okolje razvija bolj dinamično in hitreje kot interno okolje.
  4. Dejstvo je, da podjetje danes potrebuje od svojih zaposlenih drugačne veščine, ki so jih za dobro opravljanje svojega dela potrebovali pred 10 leti. Pomislite na to, kaj kakšne veščine bodo potrebovali čez 10 let.

Če še enkrat pogledamo dejstva lahko, hitro vidimo. Če zaposlenih nenehno ne razvijate, nastaja vse večja vrzel med tem, kar zaposleni prispevajo, in med tem, kar trg zahteva od vašega podjetja oziroma vaših zaposlenih.

S prihodom novih generacij zaposlenih vse bolj raste pomen razvoja kadrov, saj mora danes zaposleni hitro skočiti v vodo in plavati. Biti odličen strokovnjak danes ni dovolj za uspešno kariero in imeti v podjetju odlične strokovnjake iz posameznih področij še ne zagotavlja uspeha.

Kaj je tisto, kar veže najboljše ekipe na svetu?

  • Poznavanje osebnih karakteristik posameznega člana ekipe
  • Razumevanje načina dela posameznika
  • Jasno zastavljeni cilji in razmejitve odgovornosti
  • Spoštovanje
  • Dobra komunikacija

Se vam zdi, da vam manjka, kateri izmed veznih členov za učinkovito delovanje ekipe? Pokličite nas in pomagali vam ga bomo ustvariti.