5 napak pri postavljanju novoletnih zaobljub

Leto se zaključuje in čas je za revizijo iztekajočega. Malo iz navade, malo zaradi pritiskov iz okolice in malo zaradi razočaranja, se v nas zbudi ideja, da drugo leto bo pa vse drugače. V zanosu in pričakovanju novega leta, si začnemo dajati novoletne zaobljube. Zgodi pa se, da do konca januarja novoletne zaobljube ostanejo v starem letu in pride slaba vest, ker jih ne izpolnjujemo. Kako preprečiti, da zaobljube ostanejo neizpolnjene? Izognite se najbolj pogostim napakam pri sprejemanju novoletnih zaobljub.

Nerealne zaobljube

V želji po spremembi, se velikokrat zgodi, da zaidemo v idealni svet. Slika pred nami je privlačna in lahko se zgodi, da je novoletna zaobljuba v stilu »z novim letom pa vse spremenim«. Spremembe, same po sebi, so stresne, tudi kadar so pozitivne. Če je sprememb preveč se lahko zgodi, da druga drugi režejo krila. Ko si postavljamo novoletne zaobljube, se moramo najprej zavedati, da jih dajemo sebi. Naj bodo takšne, ki si jih lahko tudi podarimo.

Seznam zaobljub

Če je znan rek »od viška glava ne boli«, se ravno pri novoletnih zaobljubah to izkaže za napačno trditev. V današnjem hitrem tempu je za dosego ciljev pomemben fokus in ob celem seznamu novoletnih zaobljub ga je težko držati. Velikokrat tudi pogovor v družbi nanese na to temo in kmalu slišimo, kaj vse bi morali početi drugo leto. Ideje se širijo in seznam zaobljub raste, ko pa je silvestrski večer mimo, pa za vse zaobljube zmanjka časa in pride razočaranje.

Brez začrtane poti

Vsak cilj ima tudi pot, ki je pri novoletnih zaobljubah pogosto spregledana. V prazničnem času hitro odhitimo v sanjarjenje o boljšem jutri, kako izpolniti zaobljube pa ostane uganka za prihodnje leto. Potem odbije polnoč in po novoletnem veselju pride realnost starega ritma, starih ljudi in starih navad, zaobljube pa se izgubijo. Da bo naslednje leto zares drugačno me pokličite, da se dogovorimo za coaching in skupaj bomo našli pot.

Splošne zaobljube

Poleg preobsežnega seznama zaobljub, je ta pogosto tudi preveč splošen. Na seznamu se najdejo zaobljube, kot so: drugo leto začnem hujšati, drugo leto se bom več izobraževal/a, z novim letom bom bolj zdravo živel/a, drugo leto bo stanovanje bolj pospravljeno, drugo leto bom bolj varčen/na in še bi lahko naštevala. Splošno zastavljene zaobljube prinašajo razočaranje, ker ne dajejo jasne usmeritve in niti ne povratne informacije tekom leta ali se zaobljub držimo ali ne.

Pomanjkanje časovne opredelitve

Z novoletnimi zaobljubami v srcu, smo v pričakovanju silvestrskega odštevanja in koraka v novo leto. Nato pride čas za delo. In  če pri postavljanju zaobljub nismo opredelili časovne izvedbe, lahko začnemo z zaobljubami takoj ali pa, kot je bolj v navadi ljudi, prelagamo njihovo uresničevanje. In to odlašanje lahko traja vse do decembra kot si znova rečemo »drugo leto bo pa vse drugače«, tako se znajdemo v začaranem krogu novih in novih razočaranj.

In kot bi rekel Galilejo: »In vendar se vrti«. Novoletne zaobljube so kljub vsemu pomemben element zaključevanja leta, saj v njih shranimo upanje, motivacijo in vznemirjenje za prihajajoče leto. Vsako leto naredimo pregled in pod črto napišemo ali je bilo leto uspešno ali ne. S pomočjo coachinga zakorakajte v naslednje leto na bolj zdravih temeljih in tako bo prihodnje zagotovo uspešno.

Z vami bom do vaših ciljev!