Vam zmanjkuje časa?

Obvladovanje časa …. se zdi skoraj nemogoče. Čas je v današnjem svetu izjemno pomembna dobrina in pogosto imamo občutek, da nam ga zmanjkuje. Na voljo imate  le 60 minut v uri in 24 ur v dnevu. Če si velikokrat naredite načrt, kaj boste počeli in kdaj, potem pa pridejo razne motnje iz okolja, ki vaše načrte porušijo, niste edini. Velika večina ljudi se dnevno srečuje s pomanjkanjem časa in raznimi motilci, ki vas silijo v prestavljanje načrtov in ciljev in ko pogledate vašo »to do« listo, ki pri tem ostane neizpolnjena, lahko hitro postanete slabe volje, kar posledično vpliva na nadaljnje planiranje .

Če se počutite nemočni v bitki s časom, vas lahko potolažim, da s pravimi veščinami obvladovanja časa, lahko omejite zunanje vplive in resnično izpeljete vse kar ste si zadali. Sliši se pravljično, kajne?  Obvladovanje časa je veščina, ki jo lahko obvladate in kmalu se vam bo zdelo, da s svojo uro upravljate tako dobro, kot s svojim vozilom in vaši cilji bodo doseženi in urniki izpeljani.

Zakaj pogosto prijemi za obvladovanje časa ne delujejo?

Čas je le ena izmed dimenzij, ki kreirajo naše življenje. Ker je racionalni pristop najbolj enostaven, se največkrat poslužujemo urnika in zapisovanja aktivnosti vanj.  Posledica tega, je, da so naši urniki preveč natrpani in vsaka zakasnitev zamaja njegovo stabilnost. Hkrati pa urniki najpogosteje ne vključujejo vsakodnevnih malenkosti, ki terjajo naš čas. Dimenzije, ki soustvarjajo naše življenje in se močno prepletajo so čas, odnosi, energija in naš notranji svet. Ko uspemo najti pravo ravnovesje med njimi naši urniki postanejo smiselni in so na njih le aktivnosti, ki imajo smisel.

Kje torej začeti z načrtovanjem in obvladovanjem časa?

Začnite pri sebi in vašemu notranjemu svetu. Naloge, ki niso skladne z našimi prepričanji in vrednotami, bomo vedno odlašali in jih prelagali. Nalog, ki nagovarjajo naše vrednote in so povezane z našimi cilji, se bomo pa lotili z vso vnemo in pozabili na tiste prejšnje, brez katerih včasih pač ne gre. In s tem dvema ekstremoma se začne vrteti začaran krog in katere si želite izstopiti. Včasih pa se zgodi, da ob pogledu na seznam opravil enostavno ni dovolj motivacije za začetek.  Zato je prvi korak, da razmislite o notranjih ovirah in motivih za to, da se stvari lotite. Lahko analizirate v kakšnih primerih se vam to dogaja in kakšen je rezultat posamezne ovire.

Nadaljujte z vašo energijo. Pomembno je vedeti kaj vas motivira in kaj vam jemlje energijo. Ko gre za naloge v službi, ki si jih največkrat ne naložite sami je velikokrat odvisno tudi od osebe, ki vam nalogo daje, kakšna bo vaša motivacija za posamezno nalogo. Zelo dobro opazujte situacije in si zabeležite vašo motivacijo do posameznih vrst nalog in osebe, ki vam je to nalogo dala. Velikokrat pa nam veliko informacij o naši manjši motivaciji da pogled, ki pove na kaj vse vpliva posamezna naloga.

Obvladovanje časa

Na koncu se lotite sprememb v svojih dnevnih rutinah, ki so po pregledu vsega najbolj ključne za obvladovanje časa in njegovega razporejanja.

Analiza lastnega notranjega sveta ni enostavna, zato vam lahko pri tem pomagam. Z udeležbo na mojih delavnicah o upravljanjem s časom (»Time management«) ali z osebnim coachingom, boste lažje in hitreje odkrili svoje notranje težave ter se rešili začaranega kroga navad in dnevnih ritmov, ki vas ovirajo pri doseganju svojega potenciala. Če želite postati gospodar svojega časa, me pokličite in skupaj bomo naredili načrt, kako vam lahko pomagam.