Ni sonca brez dežja

Pred kratkim sem imela coaching srečanje, ki  me je potegnil k razmisleku. April je mesec, ki ga že pregovorno spremljata oblačno nebo in dež. Ljudje velikokrat godrnjamo nad dežjem in si želimo sončnih dni. Pa vendar, ali dež res prinaša toliko slabega? Če pogledamo razumsko, ljudje za preživetje potrebujemo kisik in hrano, ki pa brez dežja nista mogoča. Dež sicer res vpliva na naše preživljanje časa, ampak nam na drugi strani omogoča preživetje.

Dež pa lahko opredelimo tudi metaforično kot vse kar nam greni življenje. Ljudje smo nagnjeni k begu pred neprijetnostmi, kot so šef v službi, ljudje, ki jih ne maramo, obveznosti na fakulteti, pospravljanje stanovanja, sprejemanje določitev, uvajanje sprememb v življenje, reševanje težav v odnosih in še bi lahko naštevali. Tudi mediji in moderne psihološke dogme stremijo k večni stalni sreči in zadovoljstvu, ki pa ljudem v veliki meri povzroča frustracijo, saj so njihovi dnevi sestavljeni tudi iz neprijetnosti. Vse to skupaj pa povzroča še večjo težnjo k begu in kreiranju nove realnosti, ki pa velikokrat nima stika z vsakodnevnim življenjem. Coaching vam pomaga na situacijo pogledati iz drugega zornega kota.

Posledica bega je menjavanje služb, občutek vse večjega stresa v službi, ustvarjanje klanov znotraj podjetja, nedokončanje ali prelaganje končanja izobrazbe, obtoževanje, kdo je odgovoren za čisto stanovanje, prepuščanje življenjskemu toku, da se življenje spremeni samo, pasivnost, odtujenost v odnosih, razpad odnosov…

Kako torej sprejeti dež in se naučiti živeti z njim? Coaching pomaga do hitrejših premikov. 

Neprijetnosti in kritike nam dajejo informacijo kje so meje naše cone udobja, naša rast in napredek pa se skrivata izven nje.  Da boste dež vzljubili ali pa se z njim naučili shajati, vam predlagam 3 korake.

  1. Ugotovite kaj vas dejansko moti

Ko nas nekaj moti, se v nas velikokrat zgodi situacija, da začnemo posploševati in nas kar naenkrat moti vse v povezavi z »dežjem«. Na primer če imate šefa, ki na vas prelaga ogromne količine dela in vam postavlja nerazumne roke, se hitro zgodi, da si o njem mislite marsikaj, kar ni povezano z delovnimi obremenitvami. Moteče faktorje torej razdelite na najmanjše možne enote in tako izluščite bistvo. Potem se vprašajte, kaj dejanja ali zunanji vplivi nagovarjajo znotraj vas. Kaj vam je odvzeto oziroma ogroženo s temi vplivi. Ko boste našli odgovor na to, zakaj vas nekaj tako zelo moti, boste lažje našli prijeme, kako to spremeniti ali obvladovati.

  1. Identificirajte kaj je vzrok in kaj je posledica

Vsak vzrok ima svojo posledico in vsaki akciji sledi reakcija in za vsak naš odziv moramo prevzeti odgovornost sami. Vprašajte se, kaj vse je pripeljalo do tega, da se vam neka neprijetnost v življenju ponavlja. Včasih razlog le, da niste rekli ničesar in sprejeli dodatno delo. Ko boste identificirali vzrok, ga boste lahko spremenili in s tem spremenili tudi posledice. Pomembno je da vidite celotno sliko problematike ne le vašega neprijetnega občutka.

  1. Kaj ima to skupnega z vašimi cilji

Če se vrnem na začetek, Je naš cilj živeti, biti srečni, imeti srečno družino, uspešno kariero, … torej imeti v življenju samo sonce. Vse to  pa brez deževnih dni in dežnih kapljic ne more obstajati. Ko boste razumeli in sprejeli, da je tudi težaven šef, težak izpit, težavna stranka … le informacija o tem, kje je vaša priložnost za rast, boste začutili olajšanje in vaši deževni dnevi bodo postali sončni, sončni dnevi pa še bolj sončni..

Ko ne boste več bežali, boste prispeli tja kamor si želite. Vse to pa je veliko lažje s pomočjo strokovnjaka, zaupnika. Dogovorite se za uvodno coaching srečanje, pričnite raziskovati in se soočati z dežjem v vašem življenju.