Mediacija v podjetjih

Reševanje sporov

Konflikti so nekaj vsakodnevega, a to, kako jih rešujemo je najpomembnejše.

Konflikt za trenutek ustavi svet in nam hkrati da priložnost, da vidimo še drugi del sveta. Zgodi se, da je konflikt preveč kompleksen ali pa so čustva premočna za njegovo uspešno reševanje. Tu nastopi mediator, ki sprtima stranema pomaga do nepristranske in nevtralne rešitve, ki je sprejemljiva obema.

Mediacija omogoča:

 • Hitrejše reševanje konfliktov
 • Cenejše reševanje konfliktov
 • Ohranjanje odnosa
 • Zaupno reševanje konfliktov
 • Nepristransko reševanje konfliktov

 

Kako poteka mediacija

Mediacija je zaupen proces reševanja konfliktov. V procesu mediacije sodelujeta dve ali več sprtih strani in mediator, ki nepristransko in nevtralno pomaga graditi mostove med sprtimi stranmi. 

V mediaciji so vse strani enakovredne in imajo skupen cilj, rešitev konflikta.  

Mediator je strokovno usposobljena oseba, ki ima veščine za obvladovanje konflikov in je opravila ustrezna izobraževanja. 

Mediacija je zaradi svojega bistva najcenejši način reševanja konfliktov. Hkrati pa temelji na ohranjanju odnosov, zato je še posebej primerna v podjetjih. 

Vrste mediacij v podjetjih

 • Mediacija med sodelavci

  Konflikti med sodelavci so zelo pogosti in lahko prinesejo s seboj tudi veliko negativne klime, ki vplivajo na delovanje celotnega podjetja. Ukrep mediacije tako poleg reševanja konflikta v podjetje prinese pozitivno klimo.

 • Mediacija ob mobingu

  V podjetju morate vsi imeti ničelno toleranco do mobinga. Če pa se mobing zgodi je nujno hitro ukrepanje. Z mediacijo omogočite žrtvi, da ohrani svoje dostojanstvo tistemu, ki pa mobing izvaja pa omogočite, da spozna resnost svojega delovanja.

 • Mediacija ob sklepanju pogodb

  V pogajanjih redko kdaj dosežemo enakopravnost vseh vpletenih. Lahko se zgodi, da se ena stran strinja s pogoji, ki pa jim ni v celoti naklonjena. Poseg mediacije v takšnih poslih pa omogoča trdne temelje za nadaljnjo dobro sodelovaje. Mediacija je primerna tudi v postopkih reklamacij.

Želite biti obveščeni o vseh novostih?

Prijava na e-novice